Aivopesuri, FUS LiFu-laite, otettu tutkimuskäyttöön Oulussa

Julkaistu: 18 syyskuuta, 2023

Aivopesuri, FUS LiFu-laite, on otettu tutkimuskäyttöön Oulussa. Vingmed, yhdessä Insightecin kanssa, oli mukana asentamassa Suomen ensimmäistä aivopesuria OYS:in sädehoidon yksikön tiloihin.  FUS LiFu-Laite tuo uusia mahdollisuuksia aivosairauksien tutkimukseen ja on herättänyt suurta kansainvälistä kiinnostusta. Vastaavaa tutkimuslaitekokonaisuutta ei vielä löydy muista Pohjoismaista.

FUS LiFun toiminta perustuu matalataajuiseen, kohdennettuun ultraääneen. Laite mahdollistaa aivojen veri-aivoesteen lyhytaikaisen aukaisemisen ja vesiliukoisten lääkkeiden viemisen perille oikeaan kohtaan aivoissa. Laitteella voidaan kehittää aivosairauksien hoitoja, kuten tehostaa dementoituneen aivon puhdistumista ongelmaproteiineista ja auttaa aivoijen lääkinnässä.

Aivopesuri suorittaa aivoille koneellisesti samantyyppisen huuhtelun kuin mikä meille luonnostaan tapahtuu öisin. Sen lisäksi FUS-laite pystyy ohittamaan aivojen luontaisen sulkujärjestelmän eli veriaivoesteen ja annostelemaan oikean määrän lääkettä oikeisiin paikkoihin. Aikaisemmin veriaivoesteen ohittaminen on jouduttu pään alueen leikkauksen kautta. FUS-laitteen käyttö on paljon helpompaa ja potilas ei juuri  tunne ultraäänisäteitä, joita hänen aivoihinsa kohdistetaan. Toimenpide voidaan hoitaa päiväsaikaan poliklinikalla.

Lisätietoja

Jussi-Pekka Hirvonen
Tuotepäällikkö
+358 (0)20 730 8452
jussi-pekka.hirvonen@vingmed.fi