Uskalla auttaa-Sydäniskurikiertue
Sydäniskurilla voidaan pelastaa henkilö, kenellä on sydänpysähdys. Sydäniskuri antaa sähköiskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii siten pysäyttämään sydämen haitallisen rytmin ja palauttamaan sen normaaliksi. Sydäniskurilla et voi vahingoittaa autettavaa.
Suomessa sydänperäisen äkkikuoleman kohtaa vuosittain arviolta 10 000 henkeä, ja tämä tapahtuu tavallisesti 45-75 vuoden iässä. Sydänäkkikuolema on miehillä paljon yleisempi. Tavallisin syy sydänäkkikuolemalle on sepelvaltimotauti, ja sen aiheuttama sydäninfarkti. Sen seurauksena sydän voi joutua kammiovärinään, joka johtaa ilman välitöntä hoitoa sydämen pysähtymiseen. Kammiovärinästä voi selviytyä, jos paikalle saadaan nopeasti sydäniskuri, jonka avulla kammiovärinä voidaan pysäyttää ja palauttaa normaali sydämen rytmi.[1]
Valittaessa sydäniskuri tärkeimmät huomioitavat asiat ovat laitteen helppokäyttöisyys, sydäniskurin antaman sydäniskun teho ja laitteen käyttöikä. Philipsin FRx sydäniskuri on yksi tutkituimmista sydäniskureista. Philips FRx sydäniskurin patentoitu matalaenerginen Kaksisuuntainen iskutekniikka on erittäin tehokas sydänpysähdyksen hoidossa. Tämän teknologian ansiosta iskussa vapautuva joulemäärä on turvallinen, joka vähentää sydänlihakseen kohdistuvaa vauriota. FRx sydäniskuri ohjaa äkillisen sydänpysähdyksen hoidossa selkeillä äänikehotteilla.
Vingmed Oy ja Etelä-Suomen Sydänpiiri toteuttavat Uskalla auttaa – sydäniskurikiertueen Uudellamaalla 18 tapahtumaa eri paikkakunnilla lokakuussa tavoitteenaan
- kansalaisrohkeuden lisääminen hätätilanteissa
- lisätä tietoisuutta sydäniskurin käytöstä
- lisätä osaamista peruselvytykseen
- kasvattaa sydäniskureiden saatavuutta julkisilla paikoilla
- kasvattaa tietoisuutta 112- sovelluksesta (+defi.fi) ja auttaa lataamaan sovellus puhelimeen
Uskalla auttaa -Sydäniskurikiertueella osallistuvilla on mahdollisuus itse harjoitella paine-elvytystä ja sydäniskurin käyttöä ammattilaisen ohjauksessa. Harjoittelussa huomioidaan korona ohjeistus huomioiden turvavälit, maskien käyttö ja käsihygienia käsidesiä hyödyntäen.
[1] Ylilääkäri Anna-Mari Hekkala; www.sydan.fi