Meidän tarinamme

Vingmed perustettiin Norjassa vuonna 1968. Historia alkoi jo aikaisemmin. Yrityksen perustaja  Arne Wøien omisti ennen Vingmed AS:n perustamista Vingtor -nimisen yrityksen. Aluksi yritys keskittyi merenkulkuelektroniikkaan, mutta laajensi toimintaansa ottaen valikoimiinsa myös lääkintäteknisiä tuotteita. Lääkintäteknisten tuotteiden osuus kasvoi ajan mukaan ja yritys irroitettiin Vingtorista, näin syntyi Vingmed AS, terveysteknologian tuotteisiin keskittyvä Vingmed-ryhmän kulmakivi.

Vingmed AS:ta muodostui nopeasti Norjan tutkimusympäristön kaupallinen kumppani. Aluksi keskityttiin ultraäänidiagnostiikan tutkimus- ja kehitystyöhön Trondheimin teknisessä korkeakoulussa NTH:ssa toimivan Bjørn Anglesenin johdolla. Yksi merkittävistä kuvantamislaitteiden kehitykseen vaikuttavista tekijöistä oli Doppleriin yhdistettävien laitteiden ja anturoiden kehittäminen, sekä myöhemmin, väridopplerin mukaantulo. Liv Hatle, Trondheimissä samaan aikaan toimiva lääkäri, sai idean mitata mitraaliläpän aukon pinta-ala ultraäänidiagnostiikan avulla. Hänestä tuli tärkeä yhteistyökumppani Vingmedille. Yhteistyö Liv Hatlen ja Vingmedin välillä jatkuu edelleen. Liv Hatlen kehittämästä menetelmästä tuli myöhemmin ultraäänidiagnostiikan standardi. Toinen esimerkki rakentavasta kumppanuudesta on yhteistyö Oslon Rikshospitalissa työskentelevän K.V. Hallin kanssa. Hän loi perustan mekaanisen Medtronic Hall -sydänläpän kehitykselle.

Toiminnasta vastasi Vingmed AS, kunnes vuonna 1986 perustettiin Vingmed Sound AS.Vingmed Sound AS:sta kehittyi yksi johtavista sydämen ultraäänidiagnostiikkaan perehtyneistä yrityksistä. Nyt yrityksen omistaa General Electric ja tuotetta myydään nimellä GE Vingmed Ultrasound. GE Vingmed Ultrasound on yksi kansainvälisesti johtavista yrityksistä ultraäänidiagnostiikan markkinoilla.

Tuotteiden ja sovellusten edistäminen ja kehittäminen yhteistyössä klinikoiden sekä tutkijoiden kanssa on edelleen luonnollinen sekä tärkeä osa Vingmedin toiminnasta.

Tytäryhtiö Vingmed AB perustettiin Ruotsissa vuonna 1979. Yritys keskittyi alussa pääosin dialyysituotteiden jakeluun. Vuosien varrella toiminta on laajentunut ja kehittynyt. Tänä päivänä Vingmed AB vastaa tuotteiden markkinoinnista, myynnistä ja jakelusta seuraavilla erikoisalueilla: endoskopia, kardiologia, radiologia, kirurgia ja lääketieteellinen IT/kuvantaminen. 1988 perustettiin Vingmed Holding AS, johon kuului Vingmed Holding AS Norge ja Vingmed Svenska AB tytäryhtiönä. Vuonna 1991 ryhmään liittyi myös Tanskassa toimiva Vingmed A/S, entinen ViCare Medical A/S.

2017 toimintaa laajennettiin Suomen markkinoille. Suomessa toimimme seuraavilla erikoisalueilla; kardiologia, radiologia, anestesia- ja tehohoito, kirurgia, sterilointi, terveysteknologia, kliininen diagnostiikka sekä laboratoriolaitteet ja -tarvikkeet.

Vingmed-ryhmä on tänä päivänä yksi Pohjoismaiden suurimpia terveydenhuollon toimittajia. Vingmed-ryhmän positiivinen kehitys on mahdollistanut vahvan taloudellisen pohjan toiminnallemme, joka luo vakautta ja luotettavuutta markkinoilla. Tämä tukee sitoumuksia ja velvoitteita, jotka olemme ottaneet vastuullemme.